Artiklar‎ > ‎

Artikelsida

Den gamle och sommaren

skickad 10 juli 2014 04:46 av Monika Andersson   [ uppdaterad 10 juli 2014 05:04 ]

Sommar! Grönt gräs, stora hagar men även hetta och bitande insekter.
Den gamla hästen har ofta problem att orka med att gå ute dygnet runt på bete. Efter ca 20 års åldern behöver de flesta få komma in och vila ett antal timmar varje dag. Naturligtvis beror detta även på ras och individ. Du som ägare måste försöka göra en bedömning genom att iaktta  din häst under betet. Många gånger får jag höra " de har det så skönt hela dagarna " men ägaren ligger själv på stranden under den varmaste delen av dagen och kommer inte ut förens till kvällen när temperaturen är behaglig. Du måste titta mitt på dagen för att få en riktig uppfattning.
En frisk och stark häst "i sina bästa år" klarar naturligtvis den påfrestningen. Den äldre eller svaga hästen kan behöva lite hjälp.
I stallet har jag just nu tre stycken 30 åriga hästar (halvblod och travare)
och för deras (och även de andras)  skull så delar jag upp dagarna. De vandrar hem till stallet när de tycker att det blir för jobbigt. Bilden visar när de vilar mitt på dagen.
Att ha hästen på bete dygnet runt på en platt äng utan möjlighet till skugga tycker jag är ett dåligt  alternativ . Det finns billiga, hyfsat robusta partytält du kan sätta upp, eller varför inte bygga ett tillfälligt skärmtak. Tänk då på att sätta upp det där hästarna valt att de vill stå!

En annan sak som jag ibland hör folk säga är ; pålle trivs så bra. Han kommer springande i galopp så fort han ser mig och i vanliga fall kan jag inte fånga honom. Hm.... Kanske värt att fundera lite extra över det. Ofta reagerar hästen på detta sätt för att den inte är nöjd utan försöker söka din hjälp för en förbättring. 

För att mina hästar skall få lite stimulans på mina begränsade ytor byter jag hagar mellan hästarna. Grannens gräs är alltid grönare!
(Samtliga är naturligtvis maskkollade)


Rid med slutna ögon

skickad 5 juli 2014 23:43 av Monika Andersson   [ uppdaterad 5 juli 2014 23:47 ]

För att träna upp din känsla i ridningen kan du göra som ryttaren på bilden. Slut ögonen och känn vad som händer under dig. Känns det lika i bägge händerna? Är du jämn i kroppen? Rör sig hästen jämnt under dig? Kan du känna någon spänning?
Det är både roligt och otroligt nyttigt att testa detta då och då. Varför inte varje gång du värmer upp hästen eller när du tycker att du har problem med något. Fast om problemet är att hästen vill kasta av dig är detta inte övningen för dig.










Att träna en häst !

skickad 16 sep. 2010 05:41 av Monika Andersson   [ uppdaterad 7 aug. 2011 12:03 ]

Jag har valt att hålla på med hästar för att jag gillar umgänget och att försöka nå samförstånd med en häst. För mig kommer kontakten med hästen i första rummet, före den eventuella prestationen. Däremot vill jag prestera så mycket som möjligt bara hästen också är med på noterna. När du tränar en häst måste du ge hästen självförtroende. Den måste få känna att den gör bra saker för att få glädje och utstrålning i sitt arbete. Du kanske måste nöja dig med "lite" i början för att sedan bygga vidare så att hästen blir bättre och bättre. Begär du för mycket på en gång så tappar hästen självförtroende och börjar bli osäker i sitt arbete. Då börjar spänningar och olust smyga sig på, ofta med en sämre gång och olika muskel problem som följd. Däremot kan du gärna tänja på gränsen och be om mer så länge du har hästen med dig. Det är mycket viktigt att du belönar hästens försök till att göra bättre även om det inte blev helt perfekt! Var positiv när du jobbar med din häst. Alla, både djur och människor, jobbar hellre med en glad typ än med en surpotta. Självklart kommer ditt humör ibland att svikta (du är ju inte mer än människa) och du blir arg. Ditt ansvar som hästtränare är då att sitta av hästen och gå därifrån tills du har hittat din emotionella balans igen.


Stångbett

skickad 16 sep. 2010 05:39 av Monika Andersson   [ uppdaterad 3 okt. 2010 11:35 ]

Ibland hör man att man skall rida på stångbett istället,  för att hästen trivs så mycket mer på det!

Är du säker på att hästen verkligen trivs???

Det sätter hästen i en rävsax med  ganska stark verkan på tre tryckpunkter.Kanske lyder inte din häst bättre för att den trivs så bra,  utan för att det gör så ont annars?!

När du sätter en kedja runt nosen på en häst som är svår att leda så lyder ju hästen inte bättre för att det känns skönare,utan för att det gör ondare om den bråkar.

Det kanske är så att jag ändå måste rida på ett stångbett av någon noga genomtänkt orsak.Helt ok,  men lura inte dig själv att tro att det är en speciellt mild betsling.

När jag  rider på stångbett med kedja så är jag oerhört försiktig.


Mer om bett!

skickad 16 sep. 2010 05:37 av Monika Andersson   [ uppdaterad 7 aug. 2011 12:46 ]

Hästtandläkare kan ofta rekommendera att man skall byta bett flera gånger per vecka.Detta säger de för att de ofta ser så många skador i munnen på hästarna som är orsakade av bettet.

Om du byter mellan olika sorters bett hela tiden så kommer tryckskadorna som uppstår av varje bett komma på lite olika platser i munnen.Förhoppningsvis hinner de läka mellan de tillfällen du har samma bett i munnen igen.

Men allvarligt talat !! Är det inte dags att försöka göra ett seriöst försök att förbättra sin hand då???


Jag tycker att det är utmärkt att variera sitt bett med en mild bettlös variant typ sidepull.Denna variant finns att köpa i vissa hästaffärer och behöver inte kosta mer än 200 kr .

Däremot måste du lägga till en rem under ganaschen som du spänner ganska fast ( men absolut ej stenhårt).Denna rem gör att du kan ha remmen runt nosen ganska löst utan att huvudlaget kommer åka snett och komma mot hästens öga när du använder det.

Om du har en stor häst så behöver du även byta ut remmen vid nosdelen till en längre så att du ej behöver spänna för hårt.Om du spänner nospartiet för hårt så kommer du att trycka in kindernas slemhinnor rakt mot tänderna med tänkbara sår som följd (läs inlägget nosgrimma-varför det?). Det kan jag lova att hästen inte tycker är milt och trevligt.

Jag gillar inte hackemor då jag tycker att det har en för stark påverkan på nacken,nosryggen och underkäken.


Raka bett är också något som hästtandläkare ofta rekommenderar.Eftersom denna typ av bett inte är ledat så kan det inte vika sig och nypa hästen (nötknäckar effekt) vilket ju är jättebra.

Jag har provat denna typ av bett på några hästar (både unga och äldre) men om du har en mjuk hand så tycker jag att de hästar jag provat på trivts bättre på det tredelade bettet.

Dessutom har jag ett bekymmer med hur det egentligen skall ligga i munnen.Försäljarna säger att " bågen" skall vara neråt i munnen men om hästen själv placerar det så vänder de på bettet och lägger " bågen" uppåt i munnen.Jag tror ju alltid att min häst vet vilket sätt som är behagligas för honom så jag lyder min häst och inte försäljaren.

Skrivet av stalltanten 29 maj 2009 klockan 19:40


En skummande mun

skickad 16 sep. 2010 05:36 av Monika Andersson   [ uppdaterad 7 aug. 2011 11:55 ]

När hästen får vitt skum i mungiporna kan det bero på att den trivs och går riktigt bra. Den suger på bettet vilket ger ökad salivproduktion. MEN den kan också få vitt skum av att den är stressad eller om ryttaren är hårdhänt med sina tyglar. Hästen skall ha som vitt läppstift om den skummar på ett positivt sätt. Om det istället är jättemycket skum så att det stänker en massa så är det inte något positivt utan tyder på stress. Förr i tiden stoppade man en näve sand i hästens mun innan man skulle tävla för att då skummade den en massa och då kunde man kanske lura domaren att tro att hästen trivdes jättebra och "bjöd fint". Lite såpa i munnen är en annan metod för att uppnå samma lögn. Sådana avarter använder inte vi, eller hur?!

Hästens tänder

skickad 16 sep. 2010 05:34 av Monika Andersson   [ uppdaterad 3 okt. 2010 11:37 ]

Innan du sätter ett bett i munnen på din unghäst för första gången så bör du ha låtit en hästtandläkare kontrollera att hästen inte har några problem i munnen tex. vargtänder.

Jag tycker att  man skall använda någon som är speciellt inriktad på hästens tänder.Jag tycker att de bör ge hästen en lugnande spruta och använda munstege för att verkligen kunna inspektera munhålan.Sedera (ge lugnande medel) får endast en veterinär göra i Sverige.

Jag har även provat personer som varit utbildade i England och USA och varit mycket nöjd med resultatet.

Man bör kontrollera hästens tänder en gång per år men man bör enbart raspa om det behövs.

Hästar får mycket sällan hål i tänderna.Faktum är att jag ännu inte sett en häst med hål i tänderna även om ägaren proppat i dem socker som belöning.Jag har dock hört sägas att det skall ha blivit en liten ökning på senare år.

En stor skillnad mellan häst och människa är att hästen är gjord för att äta nästan konstant och tänderna tål detta.Vi däremot  får skäll av vår tandläkare om vi håller på och småäter eftersom det förstör våra tänder.

Här får du ett tips på en sida att gå in på för att lära dig lite grundläggande saker om hästtänder.

http://www.horseway.se/hastens_tander.htm

Den här sidan kan du gå in på för att få se lite bilder på avvikelser och problem som kan uppkomma i hästens mun.

http://www.ringvet.se/tander_hast.htm







Bett

skickad 16 sep. 2010 05:33 av Monika Andersson   [ uppdaterad 3 okt. 2010 11:39 ]

Jag har fått en fråga om hur jag ser på detta med olika bett och vad jag använder på mina unghästar.

Man måste komma ihåg att ett bett sitter i munnen på hästen för att vi skall kunna kontrollera den med hjälp av ökat obehag.

Mitt ansvar som ryttare är att hela tiden arbeta på att skola min hand så att jag inte tillfogar hästen onödigt obehag.Jag anser att en mycket stor andel av ryttarna rider med urusla händer.De flesta tycker dock inte att de har något problem med sin hand.....däremot är deras häst lite olydig och kräver bestämda tag.

Jag anser att det största problemet inom all ridning (med huvudlag)  är hur handen används.Alltför få är villiga att lägga ner det kontinuerliga arbete som behövs för att bli ganska bra. Riktigt bra blir man väl aldrig.


Jag använder ett mycket smalt (så smalt jag kan hitta) tredelat bett när jag vänjer mina unghästar vid bett.Jag är noga med att det varken är för lång (sticker ut på sidorna) eller för kort (nyper i mungiporna).

Jag tycker att det är det bett som de flesta hästar ,både äldre och yngre, verkar acceptera bäst.

Jag har bettet relativt löst spänt.Det där med två rynkor i mungipan anses numera förlegat. Det är hästtandläkarens mardröm då det ger skador både på tänderna och tandköttet.Jag är däremot noga att titta så att bettet inte hänger så långt ner att det slår mot canintänderna.

Är man uppmärksam på sin häst så brukar den ganska tydligt visa var i munnen den vill ha bettet.

Men som jag skrivit tidigare så är jag mycket restrektiv i att använda bettet på unga hästar i början.Jag arbetar istället gärna med huvudlag som påverkar nosryggen milt ( det finns mycket skarpa altenativ här med).Bettet har jag hängande overksamt i hästens mun.

Jag är inte så förtjust i gummibett eftersom jag inte har sett någon häst som föredragit den typen av bett (men säkert finns det något undantag).

Jag gillar inte bett med inslag av 2 metaller ( tex kopparinlägg vanligt inom western) eftersom det tillsammans med saliven ger jonvandring och alltså ett galvaniskt element (batteri).Många hävdar att hästen får en ökad salivproduktion och känslighet för bettet vilket de anser beror på att hästen upplever det positivt.

Jag tror inte det är positivt för de allra flesta hästarna.Speciellt ston, har jag noterat, är mycket känsliga även för minimala strömmar i munnen.Prova själv ,om du har någon gammal lagning i munnen med amalgam, att bita i en bit aluminiumfolie så förstår du vad jag menar.Inte gör det ont men det är obehagligt.















Gummisnodd och inspänningstyglar

skickad 16 sep. 2010 05:32 av Monika Andersson   [ uppdaterad 9 okt. 2010 11:58 ]

Jag tänker berätta hur jag tycker att en gummisnodd skall användas om man känner sig tvungen att använda en.

Alla inspänningar måste vara  så att hästen slipper trycket i munnen om hästen ger efter.

En gummisnodd är oftast så kort att den bara passar på ponnyhästar om du inte förlänger den med balsnören eller något.

Gummisnodden skall enbart verka då hästen försöker köra upp huvudet. Om den ger efter och går i form skall gummisnodden hänga löst (overksam).Annars kommer hästen hela tiden att behöva hålla emot det tryck som snodden ger.

Det förstör hästens mun.Samt det minskar effekten av det du vill att en häst skall lära dig dvs att den skall ge efter för tryck.Både tryck i munnen och tryck för skänkeln eller tryck då du ber den flytta sig.

Vilken form av inspänning du än använder är det mycket viktigt att hästen får många pauser då den får möjlighet att sträcka ut sina halsmuskler helt.

Detta slarvas det en hel del med!Många gånger går en häst en hel lektion inspänd utan möjlighet att få sträcka ut sina muskler.Det skapar stora spänningar och är inte snällt mot hästen.Jämför om någon knyter fast dig i en position och du inte kan byta position. Tillslut blir det mycket obehagligt .

Gör då inte så mot din häst.

Förväxla inte heller huvudets position med att den går i form på något sätt.Bara för att du spänner in den betyder det inte automatiskt att den arbetar bättre.Många gånger är det precis tvärt om.

Om du använder någon form av inspänning så tänk noga igenom vad du gör och vad du vill uppnå samt iaktta hästen så att du ser att den inte far illa av det extra tvångsmedlet du satt på.

Försök att ta dig tid att utbilda dig och din häst så bra att du inte behöver några inspänningar!









Foto Nils Petter Valbø

Nödig!

skickad 16 sep. 2010 05:31 av Monika Andersson   [ uppdaterad 3 okt. 2010 11:40 ]

Jag ser ibland människor ta in sin häst från hagen och direkt binda fast den i gången.

Jag tycker alltid att man först skall släppa in hästen i boxen några minuter innan du tar ut den och ställer upp den på gången.

Det första många hästar gör när de kommer in i boxen efter att ha varit ute en dag är att kissa.

Många gånger har de hållt sig hela dagen och det är verkligen en störtflod som forsar fram när de lättar på trycket.

Ibland står hästen och skrapar oroligt på gången (kanske får den då skäll) tills den inte klarar att hålla sig längre utan kissar ner halva stallet.

Nöden har ingen lag!




1-10 of 46