Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Att rida in unghästar

skickad 16 sep. 2010 05:26 av Monika Andersson   [ uppdaterad 7 aug. 2011 12:16 ]

Det finns naturligtvis massor av olika metoder att rida in en häst på. Allt beror ju på den som gör det och vilka förutsättningar man har.Här kommer några saker som är viktigt för mig.

Det viktigaste är att unghästen känner sig TRYGG med allt du gör. Den har mycket lätt att tappa förtroendet om något går fel och det är då väldigt svårt att återskapa förtroendet helt.

Du måste alltid iaktta hästen hela tiden för att kunna avbryta om något visar tendens att skapa problem för hästen.

Gör inte inridningen för märkvärdig. Det är inte så märkvärdigt.Självklart är det kanske lite läskigt eftersom man vet att de aldrig är ridna förut.Jag har ridit in ett antal hästar och jag har aldrig ramlat av under denna period. Jag ser det som ett misslyckande om jag skulle ramla av.

Peppar peppar ta i trä ! Hoppas jag inte utmanade ödet nu eftersom jag precis har en häst som skall ridas in.Ramla av brukar man göra efter 1 år eller så,  då de börjar känna sig lite starka och säkra. Då provar de gärna lite gränser.

Jag använder mig av mycket godis- positiv förstärkning. Jag kallar t.o.m moroten för mitt lilla nödstopp.

Det första jag tränar min häst på är att ha träns och sadel.

När jag sitter upp rider jag däremot gärna bettlöst i början för jag är mycket rädd om hästens mun.Ibland har jag tränset på,  men fäster tyglarna i nosgrimman istället.

Jag rider inget på banan i början utan går ut i skogen direkt.Det gör jag inte för att jag är en våghals. Tvärtom gör jag det för att jag inte vill ramla av.I skogen är det en naturligt stimulerande promenad framåt för hästen.På ridbanan undrar hästen efter två varv om ryttaren är dum i huvudet.Vi har ju redan gått här runt runt.Det leder gärna till att hästen försöker göra något roligare istället.

Comments