Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Att rida med tanken

skickad 15 sep. 2010 05:05 av Monika Andersson   [ uppdaterad 7 aug. 2011 13:02 ]

Mitt mål och utmaningen i min ridning är att få min häst att gå på så minimala hjälper som möjligt.Jag är som gladast när jag bara behöver tänka vad vi skall göra och så

gör hästen det.Om du är i samspel med din häst så fungerar det här för de flesta om de bara vågar prova.Självklart fungerar inte allt hela tiden men förvånadsvärt mycket.

Jag hade en varmblodig travhäst på tillridning. Av naturliga skäl så har de ofta problem med att galoppera bärigt med en ryttare på ryggen.Generellt upplever jag dem ofta som ambitiösa och lite lättstressade om det blir lite fel. De är känsliga och vill att man rider med mycket små hjälper för att kunna koppla av.

Jag och Pålle (han vill vara anonym) hade jobbat ihop i ett par veckor. Vi tränade på att förbättra galoppen och att få honom att slappna av under ridpasset. Denna morgon kändes han riktigt lugn,mjuk och trevlig. Jag satt på en volt i trav och tänkte för mig själv " detta känns bra, om 10 min kan jag testa en galopp ". I samma sekund som jag tänker detta fattar han mycket lugnt galopp.Det var den bästa galoppfattningen jag fått och den bästa kvaliten på galoppen.Han var helt på det klara med att jag hade begärt galopp det var verkligen inget han gjorde på eget bevåg. Återigen fick jag en påminnelse om hur fin kommunikationen mellan människa-häst kan vara.

Jag bryr mig inte om huruvida han startade pga att jag tänkte galopp (han kanske inte förstod "om 10 min") eller om jag råkade rycka till lite i någon minimal muskel när jag tänkte på galopp och han kände det och svarade på min hjälp (mina muskler kanske inte heller vet vad "om 10 min" är).

Det intressanta är istället att han hörde mig,löd och var helt lugn i fattningen då nivån på hjälpgivningen var lagom för honom.

Jag säger bara en sak : I love horses !

Prova själv att försöka att "enbart tänka " ett kommando som den häst du rider på har lätt att utföra.Du kan tex skritta på halvlånga tyglar på medellinjen och sedan bestämt tänka "sväng mot utgången" .Jag är säker på att det är många som kommer få det att fungera.Detta kan ju vara roligt att arbeta med när du skrittar fram hästen.

Kom ihåg .Även om hästen "hör" dig så är det inte säkert att han lyder för det.Jag lyder inte heller allt jag hör.
Comments