Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Den gamle och sommaren

skickad 10 juli 2014 04:46 av Monika Andersson   [ uppdaterad 10 juli 2014 05:04 ]
Sommar! Grönt gräs, stora hagar men även hetta och bitande insekter.
Den gamla hästen har ofta problem att orka med att gå ute dygnet runt på bete. Efter ca 20 års åldern behöver de flesta få komma in och vila ett antal timmar varje dag. Naturligtvis beror detta även på ras och individ. Du som ägare måste försöka göra en bedömning genom att iaktta  din häst under betet. Många gånger får jag höra " de har det så skönt hela dagarna " men ägaren ligger själv på stranden under den varmaste delen av dagen och kommer inte ut förens till kvällen när temperaturen är behaglig. Du måste titta mitt på dagen för att få en riktig uppfattning.
En frisk och stark häst "i sina bästa år" klarar naturligtvis den påfrestningen. Den äldre eller svaga hästen kan behöva lite hjälp.
I stallet har jag just nu tre stycken 30 åriga hästar (halvblod och travare)
och för deras (och även de andras)  skull så delar jag upp dagarna. De vandrar hem till stallet när de tycker att det blir för jobbigt. Bilden visar när de vilar mitt på dagen.
Att ha hästen på bete dygnet runt på en platt äng utan möjlighet till skugga tycker jag är ett dåligt  alternativ . Det finns billiga, hyfsat robusta partytält du kan sätta upp, eller varför inte bygga ett tillfälligt skärmtak. Tänk då på att sätta upp det där hästarna valt att de vill stå!

En annan sak som jag ibland hör folk säga är ; pålle trivs så bra. Han kommer springande i galopp så fort han ser mig och i vanliga fall kan jag inte fånga honom. Hm.... Kanske värt att fundera lite extra över det. Ofta reagerar hästen på detta sätt för att den inte är nöjd utan försöker söka din hjälp för en förbättring. 

För att mina hästar skall få lite stimulans på mina begränsade ytor byter jag hagar mellan hästarna. Grannens gräs är alltid grönare!
(Samtliga är naturligtvis maskkollade)


Comments