Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Godis- ett maktmedel

skickad 15 sep. 2010 05:25 av Monika Andersson   [ uppdaterad 2 okt. 2010 04:36 ]

Jag tänker påstå att det kan vara ett sätt att dominera en häst att ge den godis!

Det är absolut bara ledaren i en flock som får äta om det bara finns en hög mat. När han har lust kan han bjuda in en annan häst att äta bredvid honom. Om han tröttnar så får den hästen omedelbart gå igen.

Detsamma gäller vid vatten. Den ranghöge tar vad han vill ha och först när han är helt nöjd så kan de andra få.

Att som människa välja när en häst skall få komma till maten eller när den skall få godis kan vara ett mycket starkt sätt att visa sin dominans på.

Det som avgör om det är ledarskap eller ej  är sättet du ger godiset på. Hästen får aldrig ta när det passar honom. Du ger när det passar dig. Hästen får aldrig klampa in i ditt personliga område.

Du kanske står i hagen bredvid din häst och äter på ett äpple. När du ätit färdigt kanske du väljer att ge skruttet till hästen. Kanske var din häst mycket sugen på äpplet men han var helt på det klara med att han måste vänta respektfullt tills du kanske bjöd honom.

Jag använder mig ofta av godis när jag tränar hästar. Vissa kan tycka att det ser lustigt ut när jag tar upp en morot , låter hästen bita av en bit och sedan stoppar tillbaka resten i fickan igen. Hästen äter absolut inte upp mig bara för att han vet att moroten är i min ficka.

Detta gäller även hingstar. Många anser att hingstar börjar att bitas om de får godis. Det stämmer inte tycker jag. Däremot är hingstar mer benägna att kämpa hårdare för sin dominanta position.

Men om hästen kommer för nära, klampar över dig och propsar på godis ( hoppas får de dock) med ett uppfodrande beteende så är det inte läge att ge något.

Då måste du visa att du är ranghög och äger godiset så länge det passar dig.


Comments