Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Godis mums

skickad 15 sep. 2010 05:33 av Monika Andersson   [ uppdaterad 4 okt. 2010 22:54 ]

Om du ger en häst godis behöver det inte betyda att du automatiskt blir underlägsen som vissa påstår.Tvärtom kan du använda godiset som ett sätt att visa på din dominans över hästen.


Ett exempel.        

Det kommer en mycket stökig häst på tillridning. Han är valack men någon har nog glömt att tala om det för honom.

Han sparkar med frambenen,bakbenen och framför allt så hugger han tag i alla som är i närheten. Ej hugg av ilska men av dominans,bristande stimulans  och hingstbeteende. Han kunde även börja slåss med andra hästar fast ägarna höll i honom. I hagen var han mycket dominant och hård mot de andra hästarna.

Ägaren ger honom absolut inget godis överhuvudtaget. TROTS detta så blir alla peroner i närheten uppätna.Nu anser jag att om jag vill ge min häst godis skall jag kunna det utan att bli uppäten. Var finns respekten för mig annars?

Jag väljer att utmana honom på det för honom viktigaste området - maten.Jag proppar i honom godis i tid och otid (dvs han behöver inte ha gjort något bra för att få det). Noga med att det alltid är jag som väljer när han skall få äta. Samt noga med att han inte klampar in på mitt område vare sig han får godis eller ej.

Han får mer godis under den här tiden än han fått i hela sitt liv.En klart överdriven dosering av godis. Allt för att verkligen provocera fram eventuella olater och för att verkligen befästa min dominans.

När han åker hem så kan man ge honom godis om man vill och han äter inte längre på folk. Han startar inga bråk med andra hästar om du leder honom.

Felet var att han inte respekterade människan på något område.Han tog glatt över allt de hade : platsen de stod på, saker de hade (kläder och annat kul) och självklart maten de hade om de nu vågade komma med något gott i handen. Rida fick de också göra på hans villkor.

Han lärde sig att trots att han var lös och ingen piska fanns så var han tvugen att respektera mitt kroppspråk och att ej klampa in på mitt område för att försöka ta av mig det jag åt på.Han fick vänta tills jag fick lust att bjuda honom en bit och han var tvungen att gå därifrån om jag ville det.

Vem är dominant i detta sammanhang?Hästen som måste vänta på en godisbit eller jag som äger godiset och väljer att bjuda om jag har lust?

Comments