Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Gummisnodd och inspänningstyglar

skickad 16 sep. 2010 05:32 av Monika Andersson   [ uppdaterad 9 okt. 2010 11:58 ]

Jag tänker berätta hur jag tycker att en gummisnodd skall användas om man känner sig tvungen att använda en.

Alla inspänningar måste vara  så att hästen slipper trycket i munnen om hästen ger efter.

En gummisnodd är oftast så kort att den bara passar på ponnyhästar om du inte förlänger den med balsnören eller något.

Gummisnodden skall enbart verka då hästen försöker köra upp huvudet. Om den ger efter och går i form skall gummisnodden hänga löst (overksam).Annars kommer hästen hela tiden att behöva hålla emot det tryck som snodden ger.

Det förstör hästens mun.Samt det minskar effekten av det du vill att en häst skall lära dig dvs att den skall ge efter för tryck.Både tryck i munnen och tryck för skänkeln eller tryck då du ber den flytta sig.

Vilken form av inspänning du än använder är det mycket viktigt att hästen får många pauser då den får möjlighet att sträcka ut sina halsmuskler helt.

Detta slarvas det en hel del med!Många gånger går en häst en hel lektion inspänd utan möjlighet att få sträcka ut sina muskler.Det skapar stora spänningar och är inte snällt mot hästen.Jämför om någon knyter fast dig i en position och du inte kan byta position. Tillslut blir det mycket obehagligt .

Gör då inte så mot din häst.

Förväxla inte heller huvudets position med att den går i form på något sätt.Bara för att du spänner in den betyder det inte automatiskt att den arbetar bättre.Många gånger är det precis tvärt om.

Om du använder någon form av inspänning så tänk noga igenom vad du gör och vad du vill uppnå samt iaktta hästen så att du ser att den inte far illa av det extra tvångsmedlet du satt på.

Försök att ta dig tid att utbilda dig och din häst så bra att du inte behöver några inspänningar!

Foto Nils Petter Valbø

Comments