Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

If you can´t beat them join them!

skickad 15 sep. 2010 05:21 av Monika Andersson   [ uppdaterad 2 okt. 2010 04:46 ]

Jag tänker berätta om ett för många lite förvånande sätt att få ledarskap över sin häst på.

Jag hoppar direkt på ett exempel. En tjej kan inte leda sin häst från hagen utan att han släpar henne till närmsta gräsfläck. Hon kämpar och rycker och tar till kedjegrimskaft men det fungerar inte för henne. Ja, en typiskt situation då hon ej är ledaren.

Istället för att bråka om det så gör hon  tvärt om.Så fort hon kommer ut ur hagen springer hon bort med honom till närmsta grästuva INNAN han har hunnit starta själv.Efter ett antal gånger börjar hästen att lyssna på henne och hon kan välja att vänta en liten stund innan hon satsar på grästuvan.

Efter ytterligare ett antal gånger kan hon välja att ta en grästuva längre bort och hästen följer snällt med utan att stöka.Tillslut kan hon göra som hon vill med honom när hon tar ut honom ur hagen. Han väntar på henne och går dit hon vill även om det innebär att de inte kommer till något grönt gräs.

Han har blivit en följeslagare istället för en ledare !

Varför? Jo en häst reagerar på vad som händer. Han går inte och tänker att "hon hade aldrig klarat mig om hon hade velat gå någon annanstans he he" .Hästen registrerar bara att människan leder honom bestämt till en plats där det dessutom var gott att vara. Efter ett tag blir detta mönster befäst för honom och han följer lydigt sin ägare dit hon vill gå.

Det VIKTIGA i detta är att du bestämt gör kommandot för vad som skall hända INNAN hästen själv har kommit på idén.Det kräver att du har lite tajming  och känsla för situationen så att du kan utöka kraven utan att passera gränsen då hästen blir den som tar initiativet igen.

If you can´t beat them join them!

Comments