Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

If you can´t beat them join them!

skickad 15 sep. 2010 05:22 av Monika Andersson   [ uppdaterad 2 okt. 2010 04:44 ]

Jag får en fullt frisk häst på tillridning som inte vill trava mer än några steg om du inte slår den mycket kraftigt.Jag gillar inte att slå och hur skall jag  få tag på glädjen i ridningen?

Jo jag tar ut hästen på bana , startar bestämt i trav , berömmer igångsättningen , travar några få steg , saktar bestämt av igen INNAN någon konflikt hinner uppstå (alltså innan hästen själv väljer att sakta av) ,  jag berömmer avsaktningen.

Sedan upprepar jag ovanstående ett antal gånger. Noga med att alltid sakta av innan hästen gör det själv och noga med att berömma alla igångsättningar och avsaktningar (dvs varje gång jag gett ett kommando som han lyder).

Jag rider inga långa pass utan vill endast se att det vi gör det gör vi för att jag bett om det. Kort och intensivt.Efter några gånger så börjar han tycka att det är rätt ok på ridbanan. Mycket beröm, inte speciellt jobbigt och inte en massa piskande.

JAG förstår att jag kanske inte hade klarat att hålla igång honom om jag travat en liten bit till ,  men hästen förstår inte det.HAN tycker att han löd varje kommando. Dessutom fick han en massa beröm för det.

Jag ökar succesivt kraven genom att trava längre och längre sträckor innan jag tillslut kan trava varv på varv utan avbrott. Hästen börjar nu tycka att det är riktigt kul och travar t.o.m mot ridbanan när vi närmar oss den.

Visst hade jag kunnat piska honom randig tills han av rädsla för mer spö travade på ridbanan , men hur hade jag då fått tag i glädjen jag vill att en häst skall visa?

Jag vet att många tycker att det är ballare att slå till en häst än att fjanta sig med beröm. Själv uppskattar jag dem som med ett minimum av tvång kan få hästen att göra som de vill.En av mina tränare sade en gång  "Om du väljer att rida med känsla och ha hästens hjärta med dig eller ej , beror på din uppfostran sedan barnsben". Kanske har han rätt.

Jag påstår INTE att detta är det enda bra sättet att komma fram till ett ledarskap över en häst,  men det är ett sätt !  Kanske ett sätt som många inte känner till !Det kräver dock lite känsla och tajming.
Comments