Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Lite mer ridskolehäst

skickad 12 sep. 2010 11:47 av Monika Andersson   [ uppdaterad 4 okt. 2010 23:11 ]

Jag tänker fortsätta lite på gårdagens inlägg.

Hästen är ett flockdjur och ett bytesdjur.

Hunden är ett flockdjur och ett rovdjur.

I Sverige ruskar de flesta på huvudet åt tanken att man kan hyra en hund för en timme eller en dag från en uthyrningsfirma. Det kan man i Japan.De flesta tycker det vore konstigt att hyra en hund för en timmes lydnadsträning för att sedan lämna över den till nästa person som vill träna lydnad med den.Många anser att hunden behöver en stabilare vardag än så. Kanske som medlem i en familj med en tydlig ledare.

En häst är minst lika mycket flockdjur. Dessutom till sin natur mer skygg. Den behöver ju också en tydlig ledare att följa. På en ridskola  är det ridläraren/personalen som blir hästens trygga punkt. Jag förutsätter att ridläraren/personalen är tillräckligt mycket hästmänniskor för att vara omtyckta/respekterade (ej= rädda)  av hästarna.

Att rida handlar om ledarskap och förtroende. Det är självklart att det normalt är egenskaper som växer fram mer och mer mellan häst och ryttare. Under en arbetsdag för ridskolehästen måste den tåla att lyda många olika elever men tryggheten hittar den oftast hos ridläraren. Nog har väl de flesta märkt att vissa hästar går/uppför sig bättre/är lugnare på lektion för vissa ridlärare. Det är inte konstigt att hästen lyssnar på ridläraren. Han/hon bör ju representera trygghet och stabilitet för hästen!

Fram för alla ridskolor med positiva elever,ridlärare och övrig personal . Det skapar en grund för ett bra liv för hästen trots det komplicerade i att många olika vill träna sitt ledarskap över den.

Uppskatta din ridskolehäst efter förtjänst !.

Ridskolor behövs!

Comments