Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Lurad i hästaffärer

skickad 15 sep. 2010 05:15 av Monika Andersson   [ uppdaterad 2 okt. 2010 04:49 ]

Jag hoppas att ni alla som går i hästköpartagen är försiktiga. Det är lätt att bli lurad när man köper en häst. Jag tänker berätta om några gånger då jag har blivit lurad vid hästköp.

En gång skulle jag köpa en shetlandsponny.När jag kom för att titta på det enligt annonsen 8 åriga stoet så sade säljaren att några problem med sommareksem hade hon inte.............Jaha jag hade aldrig tänkt på att ponnyn kanske kunde ha dessa problem.

Däremot hade hon blivit biten framför manken sade säljaren och det var pälslöst och skorvigt. Sedan tyckte jag att svansroten var väldigt lustigt klippt men det skyllde säljaren på barnen.

Jag köpte den och fick naturligtvis hem en ponny med sommareksem!Vad gäller åldern så konstaterade hästtandläkaren att hon var minst 18 år. Det hade nog fallit bort en 1:a i annonsen.Trots detta var hon oss mycket kär i många år


En annan gång tittade jag på 4-5 åriga halvblodshästar.4-åringen jag tittade på hade haft ryttare på ryggen någon gång men 5-åringen hade bara haft sadel.Ok sade jag men glömde att ställa den avgörande frågan "hur gick det att ha sadel på honom då?".

Jag köpte hästen och väl hemma fick jag mig en överaskning när jag skulle lägga på en sadel. Jag fick klättra över väggen in i nästa box och tillslut sprängde hästen dörren och försvann på ängarna.

Det visade sig senare att det inte hade gått alls när uppfödaren hade lagt sadel på honom.. Han hade sprängt sadelgjorden och sedan hade de aldrig mer kommit i närheten med en sadel.Nåja han blev inriden tillslut. Numera hoppas jag att jag frågar mer och är lite mer misstänksam.                                                                        

                                                        

Lite mer misstänksam  var jag absolut när jag skulle hjälpa till att köpa en hopphäst.

Hästen förmedlades av personer som livnärde sig på detta. Säljarna undrade vad det var för några totalt oerfarna inkompetenta personer som kommit för att titta. Nu finns det ett uttryck som säger  att   "man skall aldrig döma hunden efter håren" och det borde dessa personer ha tänkt på.

Sättet de var på och hur de agerade gjorde mig misstänksam (synnerligen oproffsigt beteende för att vara proffs). Vi begärde blodprov vid besiktningen utan att säljaren visste om det.När veterinären helt plötsligt tog ett blodprov blev säljaren knallröd i ansiktet. Jag skrattade tyst för mig själv men sade inget.

När veterinären hade åkt så sade säljaren " du är väl medveten om att hästen fått smärtstillande medel?" . Hon trodde fortfarande jag var en oerfaren idiot och hon försökte verka som om det var helt naturligt att man gör så innan besiktning.Jag frågade hur jag skulle kunna vara medveten om det då det faktiskt betyder att  det inte går att lita på veterinärbesiktningen!!                   

Är du fundersam eller kanske för säkerhets skull  så be veterinären ta ett blodprov som han sparar ifall du senare skulle komma i tvist med säljaren.

Comments