Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Mer om bett!

skickad 16 sep. 2010 05:37 av Monika Andersson   [ uppdaterad 7 aug. 2011 12:46 ]

Hästtandläkare kan ofta rekommendera att man skall byta bett flera gånger per vecka.Detta säger de för att de ofta ser så många skador i munnen på hästarna som är orsakade av bettet.

Om du byter mellan olika sorters bett hela tiden så kommer tryckskadorna som uppstår av varje bett komma på lite olika platser i munnen.Förhoppningsvis hinner de läka mellan de tillfällen du har samma bett i munnen igen.

Men allvarligt talat !! Är det inte dags att försöka göra ett seriöst försök att förbättra sin hand då???


Jag tycker att det är utmärkt att variera sitt bett med en mild bettlös variant typ sidepull.Denna variant finns att köpa i vissa hästaffärer och behöver inte kosta mer än 200 kr .

Däremot måste du lägga till en rem under ganaschen som du spänner ganska fast ( men absolut ej stenhårt).Denna rem gör att du kan ha remmen runt nosen ganska löst utan att huvudlaget kommer åka snett och komma mot hästens öga när du använder det.

Om du har en stor häst så behöver du även byta ut remmen vid nosdelen till en längre så att du ej behöver spänna för hårt.Om du spänner nospartiet för hårt så kommer du att trycka in kindernas slemhinnor rakt mot tänderna med tänkbara sår som följd (läs inlägget nosgrimma-varför det?). Det kan jag lova att hästen inte tycker är milt och trevligt.

Jag gillar inte hackemor då jag tycker att det har en för stark påverkan på nacken,nosryggen och underkäken.


Raka bett är också något som hästtandläkare ofta rekommenderar.Eftersom denna typ av bett inte är ledat så kan det inte vika sig och nypa hästen (nötknäckar effekt) vilket ju är jättebra.

Jag har provat denna typ av bett på några hästar (både unga och äldre) men om du har en mjuk hand så tycker jag att de hästar jag provat på trivts bättre på det tredelade bettet.

Dessutom har jag ett bekymmer med hur det egentligen skall ligga i munnen.Försäljarna säger att " bågen" skall vara neråt i munnen men om hästen själv placerar det så vänder de på bettet och lägger " bågen" uppåt i munnen.Jag tror ju alltid att min häst vet vilket sätt som är behagligas för honom så jag lyder min häst och inte försäljaren.

Skrivet av stalltanten 29 maj 2009 klockan 19:40


Comments