Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Mer om hästar i hagar

skickad 15 sep. 2010 05:10 av Monika Andersson   [ uppdaterad 4 okt. 2010 23:04 ]

Jag blev inspirerad och vill  förklara lite mer vad jag anser om hästar och utevistelse. Jag har sett endel i mina ögon tråkiga situationer när hästar ej har fått gå ut.

Jag har besökt flera framstående uppfödare där jag undrade varför alla unghästar (föl-3 år) var inne hela tiden. De fick endast undantagsvis (vi pratar några gånger per månad) gå ut i ridhuset en liten stund. Annars stod de själva eller med en kompis i en 9 kvm box tills det var dags att börja rida in dem. Gissa hur galna de var när hovslagaren skulle verka dem!

Jag har sett en lovande hopphäst totalt slita ut kroppen och benen tills slakt var det enda altenativet. Han gick runt runt i samma varv i boxen hela tiden.

Jag har sett en häst som inte varit utanför stallet på 1,5 år. När han fick komma utanför stalldörren gick han och bara tittade och luktade helt fascinerad av omgivningen.Sedan fick han strax gå in igen innan han kanske blev sprallig.Denna häst var inte sjuk på något sätt utan ridhuset var sammanbyggt med stallet så man behövde aldrig ta ut hästen för att rida.

Jag har skrittat av GP dressyr hästar utanför ridhuset och blivit livrädd för att de hela tiden snubblade eftersom det var små ojämnheter i vägen.Efter en vecka gick det bättre.

Samtliga ovanstående exempel är från platser med ekonomiska resurser att göra på något annat sätt.

Jag tror att många proffs stall har en utmärkt hästhållning trots att de kanske inte får gå ut i hage varje dag. T.e.x en galopphäst i full träning.Den får gå ett rejält jobb där den både får bocka lite (inga fegisar är jockeys) och sträcka ut i galopp tills den är fysiskt och psykiskt  trött. Sedan blir den duschad,får stå i solarium,masserad och får mjuka upp kroppen i skrittmaskin.

Det finns hästar värda många miljoner med en egen skötare på heltid. De blir tränade, betade, skrittade och får allt det lilla extra (tex massage,solarium) som jag inte ens har råd att unna mig själv.

Det kanske inte heller är lämpligt att släppa ut hästen tillsammans med andra för att den är så gammal och lätt blir hackkyckling. Kanske finns det ett altenativ som fungerar bara man letar.

Jag tror inte heller att hästar måste vara ute hela dagen.Om den står i en liten hage med lera upp till knäna,mörkret har fallit och det ösregnar så tror jag faktiskt att den hästen helst vill gå in.Här kommer då igen kärnan i det jag vill förmedla : iaktta hästen och försök förstå dess signaler utan att blanda in vad du själv tycker och tänker. Det kan visa sig att du kommer att göra olika med olika hästar.

Det jag inte tycker är bra är alla ryttare som efter att hästen stått 22 tim i boxen kommer ut för att rida och blir rädda då hästen fösöker få utlopp för sin överskottsenergi. Denna rädsla går ofta ut över hästen. Då får man skaffa sig en annan mycket lugnare häst eller se till att ändra förutsättningarna för hästen så att den blir mer harmonisk.

Jag vet folk som legat på topp i fälttävlan år efter år och alltid har sina hästar ute.

Jag vet gårdar som får EU-bidrag för att få fram extra hållbara,talangfulla hopphästar genom att ha dem på stora marker med foder i ena änden och vatten i andra. Mellan dessa platser har de byggt upp hinder och backar som hästarna måste ta sig över för att komma fram.

Som alltid finns det inte bara en lösning på ett problem ! Stoppa inte huvudet i sanden bara, utan försök att klura ut något som gagnar både dig och din häst!
Comments