Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Mjukare tygeltag

skickad 15 sep. 2010 05:12 av Monika Andersson   [ uppdaterad 4 okt. 2010 23:01 ]

Det en häst oftast har problem med är ryttarens händer.Man kan stutsa rätt bra på ryggen på de flesta hästarna  bara man inte rycker dem i munnen.

Inte så konstigt kanske med tanke på att vi har metall mot tänder och tandkött. I lanerna (den tandfria delen i munnen där bettet ligger) är det endast ett tunt lager hud/slemhinna  innan du har käkbenet. Det klart att det kan bli ett problem.

Många (väldigt många) tror att de har en mjukare hand än de i själva verket har.

Det är ofta känsligt att påpeka att ryttaren borde vara mjukare i handen och dra mindre. Efter att hästen visat hur mycket bättre den går/trivs så brukar dock de flesta glatt kämpa på för att förbättra sin hand.Detta är ett livslångt arbete ! Jag tror aldrig man kan slå sig till ro och säga att man är bra nog.

Här kommer ett sätt att hålla tyglen som du kan prova när du rider. Prova en stund och iaktta hur hästen reagerar .

Mycket bra om du eller hästen känns spänd. Du får en mjukare hand och det passar utmärkt på hästar med känslig mun.Jag har aldrig sett någon häst som gått sämre om ryttaren haft en hyfsad teknik.

Min tränare sade att Italienska hopplandslaget red så ett tag. Inte vet jag men han brukar sällan ha fel.

Du tar alltså tygeln som du skulle ta i ett rep , eller som en nybörjare oftast tar tygeln i början. Öppna handen, lägg bara tygeln i handen med den ände som kommer från munnen närmast tummen, slut handen. Voilà! Lets ride!
Comments