Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Naken i umgänget med häst

skickad 15 sep. 2010 05:23 av Monika Andersson   [ uppdaterad 2 okt. 2010 04:41 ]

Jag brukar säga att människor blir "nakna" när de umgås med hästar.Det är något med hästar som tar fram dina inre känslor och dina svagheter.

Du kan komma till stallet en dag och känna dig ok (tror du). Sitta upp och rida och vips så förvandlas du till ett monster så fort något inte fungerar som du vill . Eller så kanske du börjar grina för att allt är så svårt.En annan dag när du verkligen är ok så skrattar du bara åt samma problem.

Som ridlärare kan jag (och säkert många andra) ibland läsa av en ryttares personlighet under ett ridpass. Trots att personen absolut inte tror att den visar något får man ofta se en skymt av förtjänster,brister och temperament hos ryttaren.

Ibland berättar jag vad jag tror mig se.Det är inte alltid ryttaren tycker det är så kul att höra sig själv beskrivas av en person de knappt känner, medans deras familj och vänner står och nickar instämmande.

De flesta tar det med ett leende om än fundersamma huruvida det är möjligt att de visat så mycket under ett par ridpass.Jo det är möjligt för det är något med hästar som gör det svårt att dölja vem du är ...... du är "naken" i kontakten med en häst .... dvs alla dina känslor,förtjänster och brister kommer fram.

När jag känner en ryttare kan jag många gånger bara jag sett ryttaren skritta fem steg fråga om de har haft en tuff dag. Oftast får jag omedelbart en bekräftelse på att så varit fallet.Ibland nekar de (man vill ju ha vissa saker för sig själv). När lektionen fortsätter blir det för mig ännu mer uppenbart att ryttaren inte är i sin vanliga balans .Ryttaren brukar då ge med sig och berätta att allt inte står rätt till.

Om jag kan se detta vad tror ni inte då HÄSTEN har registrerat !!!Hästen känner/ser så fort en person kommer i närheten vilken sinnestämning/energi personen befinner sig i  och om det känns som man kan lita på den.Hästen känner ofta din personlighet bättre än du känner dig själv.

Om jag förstår och accepterar detta så kanske jag inte blir förvånad när mina hästar beter sig lite oroligt,  fast jag tycker att jag beter mig ok. Helt plötsligt kanske jag exploderar och visar att hästen hade rätt. Jag är inte helt i balans idag. Alltså är jag inte helt att lita på.

Alla är vi ibland på lite negativt humör.  Det viktiga är att förstå vad vi sänder ut och att inte klandra vår fyrfota vän för vårt mänskliga beteende.


Comments