Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Rangordning

skickad 15 sep. 2010 05:26 av Monika Andersson   [ uppdaterad 4 okt. 2010 22:58 ]

Rangordning och ledarskap är ingen konstant utan en variabel. Den är ständigt utsatt för förändringar, upp och nergångar samt tester.

Ledarhästen måste ofta påminna uppstickare vem som fortfarande bestämmer. Ofta räcker det med att fälla ett öra mot den andra hästen för att påminnelsen har gått hem.

När ledarhästen pga av sjukdom eller ålder inte längre klarar av att svara mot de små utmaningar som kommer så börjar hans ledarskap att dala. Tillslut blir han avsatt och en ny alert ledare tar hans plats.

Detsamma gäller för oss människor i samspel med hästar. Vårt ledarskap sätts hela tiden på prov för att se om det fortfarande gäller. Ofta är det så små saker som händer att vi aldrig uppfattar det som om vi just visade på vår dominans för hästen.

Du kan aldrig " ta ledigt " och tänka att just nu struntar jag i hur jag beter mig för det här är bara nöje.

Det går inte att säga till sin häst att "Sedan när jag inte är ledig längre,  då är det bäst att du kommer ihåg att det är jag som är ledaren!".

Däremot tror jag inte alls att man måste vara gravallvarlig i sitt umgänge med hästen. Jag tror att du kan leka tillsammans med din häst om du vill. Du måste däremot alltid vara den som har kontroll över förloppet i leken. M.a.o lek och busa om du vill men lek som en ledare.

Även ledarhästen leker med den ranglåge hästen om den har lust . Den ranglåge får både jaga honom och bita på honom och stegra sig mot honom. Däremot så avbryter den ranghöge omedelbart leken när det passar honom eller när han ser tecken på att det som var lek börjar gå över i ett allvarligt försök att ta över.

Visst ser hästen eller hunden när du är disträ eller kanske har ont i kroppen och ingen reaktionsförmåga. En sådan dag så dalar ditt ledarskap lite. Det kan göra att hästen eller hunden just den dagen inte lyder exakt som den brukar.

Mina hästar vet när jag har huvudvärk. Jag rör mig långsamt och orkar inte rikta någon speciell energi emot dem.Jag orkar inte svara på de små tester de gör av var gränserna går.

När jag släpper ut dem en sådan dag så tar de ofta chansen att springa och sno en tugga hö från balarna innan jag hinner/orkar reagera. Jag har absolut minskat inflytande men det betyder inte att jag är avsatt för det. När jag har stapplat lite närmare så flyttar de på sig.

Nästa dag när jag mår bättre,har stark energi och bra tajming så behöver jag bara säga deras namn och spänna ögonen i dem så går de. Mitt inflytande har åter ökat .

Nu pratar vi företrädesvis om unga djur , de som testar gränser hela tiden. Äldre djur gör oftast precis som du vill även om du inte är i din bästa form. Därför är det ofta bättre för oerfarna/ fysiskt svaga att hålla på med vuxna hästar. De testar dig också men inte lika hårt.

Comments