Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Respektera din häst

skickad 15 sep. 2010 05:34 av Monika Andersson   [ uppdaterad 7 aug. 2011 12:11 ]

Det talas mycket om att hästen skall respektera dig. Det är ju sant men jag tycker att det är minst lika viktigt att du respekterar den!

Nu pratar jag  inte om speciella träningsituationer eller problem. Ej om join up eller andra övningarna som tillslut ger en vilja att vara nära hos hästen.Jag pratar om hur människor går in i stallet, i hagen,  ute på ridbanan och utan vidare kräver att få klappa på hästen. Helst skall hästen vara tacksam också.Jag pratar om hästar tex på Zoo, ridskolor som folk tycker är tjuriga, otrevliga när de visar att de inte vill att folk skall klappa på dem.

Många tycker att hästen beter sig oförskämt när de går fram för att hälsa och hästen kanske visar att den inte vill. Många börjar då att försöka tvinga hästen att bli klappad.

Men VARFÖR SKALL HÄSTEN VILJA HÄLSA PÅ DIG ?  Bara för att du är människa?

Har inte hästen också ett eget område där den inte vill släppa in vem som helst,  hur som helst? Jo, det har den.En häst kanske tycker att jag är läskig när jag klampar fram för att hälsa. Är det då hästens fel att den inte vill ?Eller är det mitt fel för att jag var för klumpig i mitt försök att söka kontakt?Försökte jag ens söka kontakt eller begärde jag bara att jag skulle få göra som jag vill?

Har en häst behov av lugn och ro ?Precis som du vill sitta i lugn och ro i soffan ibland utan att någon stör dig hela tiden?Kan man tänka sig att det blir lite för mycket för hästen när den 52:a människan för dagen sticker in huvudet i boxen för att den vill klappa?


Comments