Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Ridskolehäst- ett krävande yrke

skickad 12 sep. 2010 11:45 av Monika Andersson   [ uppdaterad 4 okt. 2010 23:10 ]

Uppskattar du verkligen hästarna på ridskolan tillräckligt?

Det "kräver sin häst" att arbeta på en ridskola.Den skall vara lugn,långsam och ej för känslig med nybörjaren. men pigg,framåt och reaktiv med den lite mer avancerade ryttaren.

En hästhistoria:

På dagen blev jag "tillriden" av ridläraren som tog i lite eftersom jag inte riktigt lyssnade.Jag blev påmind om att minsta tygeltag betyder stanna och att minsta skänkeltryck betyder gå.

På kvällens första lektion är jag mycket uppmärksam.Nu är det ju lite otur att det är en grupp med gröngölingar. Min ryttare skänklar och jag svarar direkt med att gå framåt. Aj då.....hon tappade visst balansen.Ryttaren drar år sig tyglarna och jag stannar ,lydig som jag är. Men det var visst fel för hon ville bara hålla i sig.

Nu till trav. Skänklarna dunsar mig i sidorna och händerna studsar och rycker mig i munnen.Ryttaren vill varken att jag skall springa fortare eller stanna, hon har bara lite dålig balans. Allteftersom lektionen går så stänger jag av mer och mer ,det måste jag för att inte bli stressad av alla dubbla kommandon.Resten av lektionen lyssnar jag mest på ridläraren. Det verkar säkrast!

Ny lektion, nu lite mer avancerad. Denna ryttare har läst något om att bestämt ta kommandot för att få ledarskap över mig. Han lägger till en skänkel och jag startar lite sakta som den tidigare ryttaren var nöjd med. Aj.......Jag fick pisk på rumpan! Skall jag springa nu? Han drar i tyglarna men jag tror nog att han bara tappat balansen. Aj.........vilket ryck i munnen! Ville han stanna?

Nu börjar jag att känna mig lite orolig. Förstår jag verkligen det här med ridning? Alla gör ju så olika och vill så olika saker! Nåja, jag lyssnar på min ridlärare för det brukar fungera bra.

Jag är jätteduktig och startar i galopp så fort ridläraren säger till. Då får jag skäll av min ryttare som vill att jag skall lyssna på honom. Hörde han inte vad ridläraren som bestämmer sade??  Vet du? Efteråt så fick jag inte ens en klapp för ryttaren tyckte att jag varit olydig!

Nu måste jag ju i rättvisans namn berätta att vissa ryttare är jättenöjda med mig. De berömmer mig mycket och ibland får jag en morot efteråt. Det gillar jag  för då känner jag att jag gör ett bra jobb!
Comments