Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Rykt

skickad 15 sep. 2010 05:38 av Monika Andersson   [ uppdaterad 4 okt. 2010 22:52 ]

Idag tänkte jag skriva några rader om något så enkelt som rykt.

Jag har mött många, många som alla tror att det är självklart att hästen gillar att bli ryktad. Är det verkligen det?Nej! De flesta hästar gillar inte att bli ryktade/borstade i början men kan lära sig att tycka om det.Vissa lär sig gilla det mycket medans andra kan väl stå ut en stund. Ytterligare andra hatar det . Kanske är de ömma i huden eller kittliga.

Nästan alla hästar gillar däremot att bli kliade på utvalda sköna platser på kroppen. Detta gillar de redan som föl.Att klia är något hästar gör med varandra alltså något helt naturligt.Att rykta är något människan vill göra för att hålla hästen ren.

Rykten är bra för cirkulationen och har en masserande effekt. Tycker hästen inte om att bli ryktad kan du istället massera den vilket många tycker mycket bättre om.Jag tycker att man måste göra det nödvändigaste för att hästen skall bli ren men sedan är det ingen idé att stå där och fila om inte hästen uppskattar det.

Det här kan ju även bero på hur "bra" du är på att rykta. Inte alla kan rykta på ett sätt som hästen uppskattar. Vissa är för stressiga, med snabba rykttag och hårdhänta.Förutsätt inte att du kan borsta en häst på bästa sätt,  bara för att du gjort det i 20 år. Ingen häst är den andra lik och alla tycker inte om samma saker.

Läs av varje häst du sköter för att komma på hur du ger just den en trevlig harmonisk stund.Jag har fyra hästar själv.  En tycker om att bli ryktad.  En gillar att jag borstar rumpan och bakbenen.  Två stycken kan väl bli ryktade en stund men tröttnar efter ett tag.  Alla gillar när jag borstar svansen.  Två gillar att få manen kammad men inte de andra två.

Jag tror inte att det är növändigt att få hästen att njuta när jag snabbt drar av hästen det värsta med en borste för att det behövs. Det kan mycket väl vara för hästen som tandborstningen är för mig dvs. något nödvändigt men inget jag njuter av direkt.

Men om jag vill sköta min häst en timme eller så, då vill jag försöka ge hästen en skön stund precis som jag har när jag någon gång får massage.Ingen häst har det speciellt skönt om den av sin skötare får smällar då och då för att den inte står blick stilla som en lobotomerad robot.

När jag sköter vill jag ha lite feedback från min häst!

Comments