Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Sadel för första gången

skickad 16 sep. 2010 05:27 av Monika Andersson   [ uppdaterad 3 okt. 2010 11:42 ]

Många hästar har kanske redan haft täcke på sig och är därför vana att man lägger saker på deras rygg och spänner gjordar runt deras mage.Börja annars med att lägga på en vojlock som du spänner med en elastisk täckergjord. Jag gör detta i boxen och som alltid ger jag hästen lite mat i samband med detta.

Ta ut och led hästen med gjorden på . Om du vill släppa hästen lös så kan du vara tvunget att ha en förbygel på så att inte vojlock och elastagjord åker bak om hästen skuttar och springer. Sakerna får absolut inte glida bak.

Sedan tar jag en liten oöm sadel ( om jag har) utan stigbyglar på. Jag använder en sadelgjord med resår i båda ändar ( ej för slapp bara utan bra kvalitet).Jag låter hästen se och lukta på sadeln och jag klappar, bankar  och smäller på den så att det låter rätt rejält.

Jag lägger alltid sadeln lite för långt fram på unghästar eftersom de accepterar detta bättre än en sadel som hamnar lite långt bak.Så fort jag lägger på sadeln får hästen en godisbit.

Sedan stryker jag hästen på magen där sadelgjorden skall ligga och så lägger jag emot sadelgjorden.Först spänner jag inte fast den alls utan lägger omväxlande tryck emot magen och släpper några gånger om hästen verkar acceptera det så spänner jag den lite löst ( ej så att den hänger men så att den precis ligger intill.).Omedelbart så ger jag en godisbit.

En häst som äter är inte på helspänn. Slutar den äta så avbryt det du håller på med och lätta på trycket.

Sedan ger jag den lite havre i krubban och låter den stå själv i boxen en liten stund ca 10 min innan jag tar av sadeln igen. Ny godisbit.Jag smäller på sadeln lite då och då för att vänja hästen vid ljudet.

När jag gjort denna procedur i ett antal dagar så spänner jag gjorden ett hål till. Innan jag gör det så drar jag först med handen i sadelgjorden och "gungar den" så att jag ser att hästen verkar acceptera mer tryck.

Sedan tar jag jag och leder ut hästen ur stallet i grimman (tränset kan vara på under grimman).Nu får den känna hur det är att röra slig lite mer med sadeln på ryggen.

Succesivt under ett antal gånger så spänner jag sadelgjorden mer och mer men aldrig riktigt hårt.Varje gång jag spänner får den en godisbit.Obs! Detta gör jag alltid utomhus.Jag "gungar" alltid gjorden innan och jag spänner aldrig mer än ett hål åt gången och varje gång jag spänt ser jag till att gå ett varv med hästen.

När den verkar acceptera detta utan problem så får den småtrava lös med sadeln på ryggen.Jag sätter inte en sådan press på den att den måste börja bocka med sadeln utan tycker att det är bättre för hästen om den slipper bocka med sadeln på ryggen innan den är inriden.Sedan kan den galoppera. 

Ta tid på dig med detta och gå ej för snabbt fram med att spänna gjorden. Det är detta läge som kan utlösa sadeltvång för hästen.

Jag vill heller inte (helst) att hästen skall känna sig tvungen att bocka med sadeln på ryggen i början utan då tycker jag att jag har gått ett steg för fort fram. Även detta kan skrämma hästen så att den senare blir rädd för sadeln.

Men om din häst nu skulle ha råkat börja bocka så brukar det gå bra ändå.


Comments