Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Tränsa unghäst

skickad 16 sep. 2010 05:25 av Monika Andersson   [ uppdaterad 4 okt. 2010 22:49 ]

När jag rider in en unghäst börjar jag att vänja den vid utrustningen först.Ta bort pannband,nosgrimma och tyglar från huvudlaget. Justera till det så att det ser ut att passa ungefär.

Jag tränsar alltid hästen lös i boxen först.Ha en godisbit som luktar smaskigt tex. en äppelbit (ganska stor)  i handen tillsammans med bettet.

Låt hästen sänka sitt huvud efter bett/godis och när den gapar för att få in godiset så slink även in med bettet lite försiktigt. Du kan behöva killa lite i lanen om hästen hann stänga munnen innan den gapade över bettet och äppelbiten. 

Försök ALDRIG tränsa innan hästen sänker sitt huvud och själv sträcker sig mot bettet.Försök inte tvinga ner huvudet med våld.

När hästen har fått in bettet och godiset i munnen så kommer den omedelbart att dra upp sitt huvud.Då följer du lugnt med upp, utan att försöka trycka ner den, och stoppar försiktigt in öronen under nackstycket.Oftast så ha den tappat godiset så fort den kände bettet så då ger du den en ny bit.

Ju mindre du försöker hålla fast ju lugnare kommer hästen att känna sig.

Sedan kollar/justerar du bettet så att det sitter hyfsat. Sätt det ganska löst. Hellre för löst än för hårt.

Därefter ger jag hästen 1 skopa havre el.dyl. i krubban. Försök att ge hästen något som stimulerar en riklig salivproduktion (havre,betfor). Detta gör jag för att på ett positivt sätt få hästen att verkligen använda och känna på bettet.

Jag ger däremot aldrig hö till unghästar när de har bett i munnen innan de är helt vana,  för det klumpar sig lätt och de kan inte hantera det (risk för foderstrupsförstoppning).

Jag går ut ur boxen och låter hästen vara ifred med maten och bettet men jag har hela tiden koll på att inget konstigt händer.

När den har haft tränset på ca en halvtimme så går jag in för att ta av det igen.Jag har återigen en godisbit redo i handen vid munnen.Jag drar nackstycket över öronen och väntar tills jag ser att hästen själv börjar att öppna munnen för att ta godiset innan jag tar av tränset.Jag ger omedelbart en godisbit när det är ute ur munnen.

Ofta när du börjar försöka ta av tränset kan hästen bli osäker och börja dra upp huvudet och spänt stänga munnen.Du får absolut INTE försöka dra ut bettet då utan måste hänga med upp och vänta tills hästen slappnar av och kan öppna sin mun.

Gör du på detta sätt får du aldrig en häst som man måste trycka in några fingrar i lanerna på  eller hålla ner nacken på när du vill tränsa.Du håller bara fram tränset så tränsar sig hästen själv. När jag har kandar hinner jag knappt få ordning på betten innan hästen redan stoppat in allt i munnen.


Comments