Artiklar‎ > ‎Artikelsida‎ > ‎

Vänskap mellan hästar

skickad 15 sep. 2010 05:10 av Monika Andersson   [ uppdaterad 4 okt. 2010 23:06 ]

Kan hästar vara vänner?

Jag anser att de absolut knyter olika starka band till olika individer.Hästar som upplevt mycket ihop skapar ofta tajta band.De har lärt sig att lita till sin vän i olika situationer.De känner oftast igen varandra trots att flera år passerat om de en gång varit vänner.De känner igen varandras gnäggningar även om de inte ser varandra.

Jag tycker att en häst dagligen bör ha "närkontakt av tredje graden" med en annan häst. Jag tror inte att jag kan vara ett altenativ till den kontakten en häst kan ge en annan häst.Språket mellan dem fungerar till fullo medans jag kör med  något klumpigt försök till kommunikation.

I en del av mitt stall är det öppet ovanför mellanväggarna så att hästarna kan nå varandra. Jag tycker att det har skapat ett större lugn mellan hästarna med mindre bråk vid boxväggen.

Att hästarna kan klia och röra vid varandra löser ut lugnande hormoner hos dem, precis som det gör hos oss när vi får beröring.

Några vill inte ha hästarna ihop pga skaderisken . Men om du anstränger dig så kan du säkert hitta någon lugn häst som din häst trivs med. Alla är inte OS kandidater eller presumtiva Elitloppsvinnare. Kanske når du t.o.m större framgång om du tillgodoser hästens behov av hästumgänge.

Någon har en hingst ,men även åt en hingst går det ibland att hitta passande sällskap speciellt om den fått gå med andra sedan liten.Äldre hingstar som ej fått möjlighet att lära sig fungera socialt i en grupp kan dock vara svåra att släppa ihop med någon. Kanske går detta problem att lösa med en rejäl mellanvägg utan galler där hingsten kommer åt att klia en trevlig vän i den andra boxen.


Mitt shettissto (ej brunstigt) och min 5 åriga halvblodshingst har
en gemensam matstund.


Comments