Friskvård häst‎ > ‎

Akupunktur


Akupunktur
Akupunkturen har funnits sedan urminnes tider inom den kinesiska medicinen.
Akupunkturen går ut på att man behandlar specifika punkter på kroppens meridianer enligt traditionell kinesisk medicin. Vid en skada eller sjukdom kommer kroppen i obalans och med akupunkturen återställs balansen och kroppen kan först då läka.

Akupunktur innebär att man med tunna nålar sticker i de s.k "akupunkterna" och därigenom stimulerar eller hämmar de olika kroppsfunktionerna. Akupunkterna kan även stimuleras med massage, tryck, elektromedicin och laser.

Akupunkturen ger en lokal muskelavslappning och sätter igång en generell utsöndring av endorfiner. Dessa reglerar bl.a. blodtrycket och reflexer till lungorna, urinblåsan och tarmarna. Immunförsvaret stimuleras och inflammationer kan läka ut p.g.a. att efter en akupunkturbehandling ökar produktionen av vita blodkroppar. 

Vid akupunkturbehandling utsöndras även oxytocin som verkar lugnande på hästen. Med akupunkturen kan man genom att aktivera nervbanorna ”störa ut” smärtsignalerna och häva långvariga smärtor och muskelspänningar. Det är vanligt att hästarna gäspar och hänger med huvudet när muskelspänningarna släpper. 

Allt detta leder till ökad blodcirkulation, god smärtlindring och läkning. 

Akupunkturen är mycket effektiv  då även djupt liggande muskelspänningar som annars är svåra att komma åt släpper. Även hästar som är för ömma i muskulaturen för att slappna av vid massage kan behandlas framgångsrikt. Alla obalanser i kroppen kan behandlas, det finns specifika punkter för olika tillstånd. 

Efter en akupunkturbehandling blir de flesta hästar trötta och lite frusna men det finns precis som hos människor många individuella reaktioner.


OBS! Det är 96 timmars karens för häst innan tävling.Comments