Kurser‎ > ‎

Lastningskurs

Att få in hästen i transporten är ofta en källa till oro hos både häst och ägare. Därför är det bra att träna under lugna former innan man måste ge sig iväg någonstans.

Nästan alla ekipage på Strömdalen hade bokat en helg på en närliggande anläggning med ridhus och övernattningsmöjligheter för både människor och hästar. Vi skulle träna, äta gott och umgås med varandra. Det var många som ville ha ett träningstillfälle av lastning innan vi skulle ge oss iväg.

Lastningsträningen började med ett långt teoripass om transportering av häst samt säkerhetsrutiner. Sedan tränade varje ägare med sin häst. På kursen fanns hästar med olika erfarenhet av transporter. Vissa var vana, en del hade aldrig åkt förut, andra var rädda och en unghäst som tidigare skadat sig i transporten.

Det finns många olika sätt att träna lastning på men min metod verkar fungera på de flesta hästar.

Jag vill att hästen ska känna sig trygg nog för att själv gå in i transporten.

Samtliga hästar gick efter en liten stund själva upp på transporten. Ägarna blev förstås mycket glada! När vi sedan skulle åka iväg på vår träningshelg så gick alla hästar in i transporten utan större bekymmer.

Jag vill tillägga att metoden endast ska utföras tillsammans med en erfaren yrkesutövare.  Som vid all träning kan ett felaktigt agerande från hästägarens sida få motsatt effekt och övningen kan då skapa mer rädsla istället.

                      Här kommer det snart en liten video istället !


Comments